tisdag 2 december 2008

Hur ond är doktor Zé do Caixão i "Embodiment of Evil"? RFW sätter plus och minus på ondskan.


PLUS:

Doktorn lever upp i sitt laboratorium. Här får han och hans älskade assistent Bruno fritt spelrum och doppar under glada tillrop sina offer i blod som man doppar marsipangrisar i choklad om julen. Han skär småfnissandes små snitt i unga pojkars bakhuvud och trär därefter huden därbakifrån som en badmössa över deras huvuden. Ska jag fortsätta? Inte? Okej. Doktorn är sjuk i skallen.



MINUS:

Doktorns påstådda "förkroppsligande av ondska" är på många sätt bullshit. Vid flera tillfällen uppvisar han svaghet på gränsen till mesighet. Till exempel när han tar en nattpromenad på kyrkogården och spöket av ett hans tidigare offer visar sig hängandes i ett träd. Doktorn övernojar och grimaserar, skriker och bär sig åt. Lökigt!



SAMMANFATTNING:

Om vi väger ihop doktorns plus och minus går det inte att komma ifrån att doktorn är mycket ond. Men förkroppligar han ondska? Nej, för på samma gång kan vi inte se genom fingrarna på doktorns fåniga reaktion i kyrkogården. Värt att notera är att han här inte hade Bruno med sig, en man han inte verkar klara sig utan. Vem väntade troget på doktorn utanför fängelsegrindarna dagen då han frigavs? Bruno. Vem hade byggt ett nytt laboratorium åt honom under fängelsetiden (trots en besvärande puckelrygg), ett laboratorium som doktorn var tidig med att förkasta innan Bruno sagt "vänta, jag ska bara tända i taket" varpå doktorn insåg hur fett labbet var? Bruno. Vem är det doktorn försiktigt ropar på då han mitt i natten vaknar av otäcka ljud utanför sin kista där han sover (ja, han gör verkligen det)? Vem? Bruno.

Det kanske är Bruno som är den som verkligen förkroppsligar ondska? Jag vet inte. Det är iallfall inte doktorn.

Betyg doktor Zé do Caixãos ondska: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar